Вирощування та поставка бананів опинилась під загрозою небезпечної хвороби, що атакує плантації в Австралії, Південно-Східній Азії, Африці та Близькому Сході, повідомляє Ресурс з посиланням наThe Guardian.
Британські вчені працюють над тим, щоб підвищити стійкість бананів до хвороб та змін клімату. Інакше улюблений екзот може стати недоступним або й зникнути зовсім.
Агнес Дзеньє 75 років, вона розповідає, що бананова інфекція зруйнувала цілі плантації, позбавила фермерів бізнесу та засобів виживання.
Жінка мешкає в малавійському селі Канхомба, почала займатися банановим господарством у віці 18 років. Каже, бананова ферма свого часу дала можливість її батькам вивчити та підняти на ноги дітей.
Але в 2010 році вона помітила, що щось не так. Деякі сорти в її саду давали дуже маленьке листя, і фрукти не дозрівали. На нижніх сторонах листя з’явилися темно-зелені вкраплення, один за іншим різні види піддавалися атаці.
“Ми почали спалювання полів, щоб викорінити хворобу, але проблема збереглася. Дослідники сільського господарства сказали нам, що це небезпечна хвороба бананів, і нам потрібно було викорінити всі рослини і дати їм свіжі рослини”, – сказала вона.
Малаві є однією з 11 африканських країн, які постраждали від бананової хвороби, яка знищила плантації по всій країні і змусила фермерів вийти з бізнесу, пише видання.
Експерти кажуть, небезпечний грибок “фузаріозний увяд” прийшов з Панами та ризикує розповсюдитись далі.
Tropic Biosciences, де працює 17 співробітників розробляє кавовий біб, без кофеїну, який успішно випробували на банановій клітині, яка може перетвотворитися на самостійну рослину.
фотоTatum Reid / Tropic Biosciences
Еяль Маорі, головний науковий співробітник, каже: “Це лише питання часу, коли фузаріозна хвороба розповсюдиться у центральній і південній Америці, тому є термінова необхідність розробити стійкий банан”.
Вчені кажуть, що є вже обнадійливі результати, а нове фінансування буде направлене на польові дослідження у Центральній Америці, Філіппінах, Турції.
фото RALIMANANA Одне з небагатьох дерев дикіх бананів, які залишися на Мадагаскарі
Вчені також дуже сподівалися, що дикі сорти зможуть врятувати ситуацію із банановою хворобою, пише ВВС.
Але й дикі сорти самі опинилися на межі виживання.
Ці банани ростуть на краях лісів й через це є вразливими до суворих погодних умов, а також страждають від вирубування і пожеж.
Банани є клонами, тобто вони всі однакові. А це означає, що якщо хвороба вражає одну рослину, вона легко й швидко може перекинутися на всю популяцію.
Доктор Хелена Раліманана з Мадагаскарського центру збереження природи каже, що це – частина багатого рослинного спадку острова.
“Дуже важливо зберегти дикі банани, адже вони мають великі зерна, які можуть допомогти знайти ген для посилення культивованих бананів”, – пояснює вона.
Зерна мадагаскарських бананів містяться всередині фруктів, що робить їх неїстівними. Але завдяки схрещуванню можна отримати плоди, які будуть одночасно і смачними, і стійкими до хвороб.
Хвороба, від якої потерпає сорт “Кавендиш”, наразі поширилася в Азії, але якщо вона розповсюдиться і на обидві Америки, то це може знищити весь світовий врожай бананів.
Таке вже траплялося у ХХ ст. із сортом бананів Гро-Мішель (також відомий як Великий Майк).
Через проблеми з цими бананами у США навіть написали відому пісню “Так, у нас немає бананів” (Yes! We Have No Bananas), що, як вважається, була присвячена дефіциту бананів внаслідок поширення грибка панамської хвороби.
Згодом банани Гро-Мішель замінили на Кавендиш і майже перестали вирощувати.