Чорничний сезон у розпалі

0 51

У Західних і Центральних регіонах країни розпочався сезон збору дикорослих плодів, ягід, лікарських рослин тощо. Як і щороку, збирання (в тому числі і купівля у населення) проводиться відповідно до лімітів, затверджених органами виконавчої влади на місцях. Обов’язковим також є придбання  лісових квитків в обласних управліннях лісового та мисливського господарства, пише Ресурс.

Людям, які  заготовляють лікарські рослини, гриби, ягоди, горіхи тощо для власних потреб, жодних дозволів чи лісових квитків не потрібно. Оскільки збір громадянами дикорослих трав’яних і ягідних рослин та інших плодів для власного споживання у лісах державної та комунальної власності провадиться безкоштовно, в межах встановлених максимальних норм безоплатного збору лісових ресурсів.

Цього року,  вже понад 20 підприємців Рівненщини подали заявки в обласне управління лісового та мисливського господарства на заготівлю чорниці в об’ємі майже 300 тонн, повідомляє прес-служба Рівненського ОУЛМГ. Найбільше чорниць цьогоріч планують заготовити у Володимирецькому, Зарічненському, Рокитнівському районах Рівненської області.

Варто зауважити, що надходження коштів від сплати рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів при заготівлі другорядних лісових матеріалів будуть спрямовані на рахунки місцевих рад та рахунки постійних лісокористувачів (лісогосподарських підприємств).

На Волині і Рівненщині сьогодні  середня ціна  за літр ягід – 45 гривень. Дорожчі ягоди у зонах відпочинку, біля озер. Так, на Шацьких озерах рибалки за літр чорниць просять 50-60 гривень .

На Київщині ціна чорниць коливається від 45 до 60 гривень за літр.

Минулого року сезон для цієї ягоди розпочався аж в кінці червня, і тоді чорниця коштувала майже на 40% дешевше. Сьогодні на майданчиках гуртових ринків чорниця є однією з найдорожчих ягід.

Чорниця, зокрема, поширена на Поліссі, у Карпатах, зрідка, у північному Лісостепу. Основні райони заготівель зосереджені у Волинській, Рівненській, Житомирській, Тернопільській, Сумській, Львівській, Закарпатській, Івано-Франківській та Чернівецькій областях.

Чорниця дуже корисна для здоров’я, оскільки є потужним джерелом вітаміну К. В склянці з 150 г чорниці 84 калорії, 3,6 м волокон, 24% необхідної добової дози вітаміну C, 36% дози вітаміну К, 25% дози магнію. Чорниця також містить поліфеноли під назвою антоцианіни, які знижують окислювання. Ягоди скорочують ризик діабету, а також уповільнюють вікові процеси в мозку.

Коментарі
Loading...