На Херсощині вирощуватимуть дорогий делікатес – дубовий трюфель

0 49

На Херсощині хочуть вирощувати найдорожчі гриби в світі. Унікальний проект з вирощування дубових трюфелів на базі лабораторії грибівництва запускає біолого-технологічний факультет Херсонського аграрного університету, пише Ресурс з посиланням на пише agro-yug.com.ua.

“У нас є міцелій трюфеля дубового, який імплантується в кореневу систему дуба. І у нас також є дендропарк “Дубовий гай”. Ось хочемо навесні зайнятися цим процесом імплантації. І через три роки будемо їсти вже дорогий гриб”, — розповів ректор вишу Юрій Кирилов.

Картинки по запросу трюфелі в природі

Проростки дуба кам’яного (Quercus ilex), дуба черешчатого (Quercus robur) та ліщини звичайної (Corylus avellana), які добре відомі в Україні, заражають міцелієм чорного французького трюфеля. Потім кілька тижнів сходи витримують на карантині в стерильних умовах, щоб переконатися, що міцелій прижився. Дуб звичайний росте по всій території України і на його проростках міцелій чорних трюфелів успішно приживається. Після інокуляції проростки висаджують в розплідник. Перші місяці розплідник потрібно утримувати в умовах жорсткого карантину, обслуговуючий персонал повинен суворо дотримуватися особистої гігієни. Остаточне приживання відбувається протягом 12 місяців, поки проростки не досягнуть висоти 20 см.

Висаджують паростки дуба з проросшим міцелієм трюфеля навесні, коли вже немає загрози заморозків — в добре підготовлену і без бур’янів ґрунт. Компаньйонами  для дубів є оливкові дерева, цитрусові, секвойя, льон. Неприпустимо близьке сусідство біля трюфельних дубів таких видів як тополя, верба, каштан, лайм, ялина, ялиця, сосна.

Гриби люблять мішані ліси, залягають на 20 см вглиб поблизу коренів і живляться. Саме біля здорових дерев  вони можуть отримувати всі поживні для росту речовини. Для вирощування трюфеля важливий грунт, волога, поживні речовини і сусідство інших рослин.

Трюфелі вважаються одним з найдорожчих делікатесів та належать до тих рідкісних сезонних продуктів, якими можна поласувати тільки в короткий проміжок часу раз на рік – восени, коли вони набувають максимальних ароматичних властивостей.  Збір трюфелів – складний процес, що вимагає підвищеної акуратності і тривалої підготовки. Трюфелі ростуть по одному, кожен клубень розташований окремо і повинен бути вилучений з кореня дерева так, щоб не пошкодити його. Збиральники шукають місця із земляними грибами завдяки диким свиням, які чутливі до їхнього запаху. Також для цього використовують спеціально навчених собак. Над місцем, де в землі росте трюфель, завжди  рояться специфічні жовті мухи.

Трюфель, як дуже дорогий делікатес оточує безліч загадок.

По-перше, ніхто в природі ніколи не бачив, як вони ростуть, навіть ті, хто збирає їх роками. Адже все життя трюфеля проходить під землею і повністю залежить від дерев або чагарників, коріння яких стають їх годувальниками, розділячи з грибами запаси вуглеводів. Але назвати трюфель паразитом не можна: огортаючи кореневу систему дерев-сусідів своїм міцелієм, ці гриби допомагають їм отримувати необхідну вологу, захищають від патогенних мікроорганізмів. Таке співіснування в природі називається симбіозом — корисним співжиттям двох різних видів.

Сімбіоз   гриба з рослиною, який покращує ріст і врожайність, називають мікуризацією.

Как растут трюфели фото

Другою загадкою трюфелів довгий час було їх розмноження. У звичайних грибів все просто: їх спори розносяться вітром або водою. Спори трюфелів поширюють лише тварини: тільки пройшовши через кишківник лісових гурманів, вони можуть прорости при наявності в місці їх падіння потенційного дерева-господаря. Щоб привернути до себе тварин, гриб, захований в грунті, має одну-єдину приманку: аромат. Правда, далеко не всі трюфеля пахнуть апетитно.

У світі існує дев’ять видів трюфелів. Найбільшою популярністю у споживачів користуються трюфелі, які ростуть у Франції, Італії, Швейцарії, а ще в Україні. В Карпатах найбільше  білого, так званого істрійського, трюфелю у лісах Закарпаття – Воловецього, Тячівського, Березнянського і частково Перечинського та Мукачівського районів. Також великі “родовища” трюфелю знаходяться на Вінниччині та навіть – на Київщині.

Все ж таки найціннішим серед всіх видів трюфелів вважають білий італійський трюфель і чорний французький перигорський трюфель. Але перемагає білий. Знавці кажуть, що його смак  нагадує трохи сир з часником  Ціна на білий стартує від 400 євро за 100 г, він багатший на мікроелементи.

Картинки по запросу трюфелі

Переважно, трюфелі продають та купують на Флорентійській біржі в Італії, на Лондонській, найдорожче ж — у Канаді. 500 г в Канаді – це 20 тисяч. Там навіть вартість білих сушених грибів орієнтовно 2 тисячі доларів за кілограм.

Для того, щоб заробіток на трюфелі був законний потрібно мати членство Асоціації трюфелістів —спочатку у своїй країни, а потім  у Європі. Коштує сертифікат трюфеліста близько 10 тисяч євро. Якщо сертифікату немає, то дорогі ресторани не купуватимуть цей продукт.

У разі, коли таких грошей немає,  існує  нелегальний ринок трюфелів. В світіі все більше країн, серед них найперша — Китай, опановують вирощування цього гриба штучно, на спеціальному гумусі.

З відомих людей вирощуванням чорних трюфелів займається принц Філіп, чоловік британської королеви Єлизавети. Він став  першою людиною в Великобританії, якій вдалося зібрати ексклюзивний врожай.

Територія України також  досить приваблива  кліматично для культивування цього гриба, кажуть аграрії. Залишилося сформувати культуру споживання.

 

Коментарі
Loading...