Фермер з Одещини висаджує найбільшу в Європі плантацію шипшини , яка займатиме площу 90 га.
Фермер Павло Тулба — відомий в країні експортер волоських горіхів, фундука та власник трюфельних плантацій вирішив розширити поле діяльності і зайнятися переробкою ягід шипшини, пише Ресурс.
За словами фермера, шипшина — перспективна для вирощування рослина, але чомусь не є сільськогосподарською культурою в Україні. Фермер збирається запатентувати власний сорт ягоди та намагатиметься зареєструвати його як культуру.
За його словами, в Європі є менші плантації шипшини. У Данії така на 60 га, а ягоди продають в Австралію. У Болгарії вирощують шипшину для виробництва ароматичних олій із цвіту.
З цілих заморожених ягід шипшини готують настоянки. Насіння використовують для олій, шкірку – для фармацевтичної продукції, чаїв, як вітамінну добавку для продуктів харчування. В Україні є чимало підприємств, які виготовляють із шипшини “Холосас”.
Нині Павло Тулба є першим товарним виробником цих ягід в Україні, пише Агробізнес сьогодні.
У 2017 році в Україні закупівельні ціни на зібрану шипшину досягали 45 грн/кг, хоча раніше не перевищували позначку в $1.