На Одещині висаджують найбільшу плантацію шипшини в Європі

Фермер з Одещини висаджує найбільшу в Європі плантацію шипшини , яка  займатиме площу 90 га.

Фермер  Павло Тулба — відомий в країні експортер волоських горіхів, фундука та власник трюфельних плантацій  вирішив розширити поле діяльності і зайнятися переробкою ягід шипшини, пише Ресурс.

За словами фермера, шипшина — перспективна для вирощування рослина, але чомусь не є сільськогосподарською культурою в Україні. Фермер збирається запатентувати власний сорт ягоди та намагатиметься зареєструвати його як культуру.

«Якщо в 2012 році горіх волоський очищений коштував 12 $/кг, то сьогодні 5 $/кг. Наш актив втратив вартість, стало питання про диверсифікацію. У господарстві успішно апробували два варіанти: горіх плюс фундук, горіх плюс шипшина. Шипшина — наше відкриття. У нас була земля непридатна для сільськогосподарського виробництва. Зробили рекультивацію, посадили шипшину, і дуже задоволені результатом. Пропозиції шипшини фактично немає, а попит на неї величезний», — розповів Павло Тулба.

За його словами, в  Європі є менші плантації шипшини. У Данії така на 60 га, а ягоди продають в Австралію. У Болгарії вирощують шипшину для виробництва ароматичних олій із цвіту.

З цілих заморожених ягід шипшини готують настоянки. Насіння використовують для олій, шкірку – для фармацевтичної продукції, чаїв, як вітамінну добавку для продуктів харчування. В Україні є чимало підприємств, які виготовляють із шипшини “Холосас”.

Нині  Павло Тулба є першим товарним виробником цих ягід в Україні, пише Агробізнес сьогодні.

У 2017 році в Україні закупівельні ціни на зібрану шипшину досягали 45 грн/кг, хоча раніше не перевищували позначку в $1.

 

Коментарі
Loading...